Google Özel Arama Teknikleri 1

Merhabalar arkadaşlar,ister istemez gerek gerçek hayattaki yoğunluğum gerek internetteki araştırmalarım ile ister istemez paylaşımlara uzun bir ara vermiştim.Uzun zamandır sizleri tatmin edecek bir paylaşım yapamadım.Bugün tekrar eskisi kadar kaliteli paylaşımlar yapmaya çalışacağım .

Bu yazımda Google’da pratik/özel arama yöntemlerini ve pratik arama yöntemleri ile neler kazanabileceğinizi ne işinize yaracağına örnekler vererek olabildiğince sade bir şekilde anlatmaya çalışacağım arkadaşlar.

Google Özel Arama Yöntemleri V1:
Yeşil renkteki örnekler aynı zamanda ilgili tekniğin Google aramalarında ki örneğini içeren bağlantılardır.Örnek aramaları tıklayıp incelemenizde yarar var.
”Aranacak Kelime/ler”
Arama yapmak istediğiniz kelimenin başına ve sonuna ” çift tırnak eklediğinizde Google arama sonuçlarınsa o iki kelimeyi yan yana bulunduran içerikleri listeler.
Örnek: ”Site Tanıtımları” şeklinde aradığımızda Site ve Tanıtımları yan yana bulunan içerikler (indexler) arama sonucunda üst sıralarda çıkar ve kolaylıkla erişmiş olursunuz hedef kelimelerinizde ki içeriklere.
Ne işe yarayabilir: Site tanıtımları listesi bulmanızda işinize yarayabilir. Örnek İçin Tıklayınız.
İntitle:Aranacak Kelime/ler
İngilizce bilgimizden anladığımız gibi başlığında aranacak kelimen/kelime gruplarını içeren Google’da kayıtlı (indexli) sayfaları bulmanızı sağlar.
Bir konuda araştırma yapıyorsunuz ve hızlı bir şekilde işinize yarayacacak sayfalara hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.Araşatıracağınız konunun seo olduğunu düşünürsek intitle:seo nedir? şeklinde aradığınızda ilgili sayfalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
inurl:Aranacak Kelime
Şeklinde arama yaptığımızda yine biraz bildiğimiz/edineceğimiz ingilizce bilgimiz ile URL adresi kısmında aradığımız kelimeleri içeren sayfaları arama sonucunda listeler Google amca. Ben bunu daha çok kelime yerine Kısmi URL adresi yazarak kullanmaktayım.Kısmi URL’den kastım URL adreslerinin bir kısmını yazarak toplu listeler elde etmek.
İnurl ve İntitle biraz daha değiştirilerek allintitle ve allinurl şeklinde de aramalar yapılabilir. Bun arama metodları ile sonuçlar ilgili kelimelerin tamamını içeren sayfaları bulursunuz. Örn: allintitle:seo dersleri
Örn: inurl:zd/index.php şeklinde arama yaparak ziyaretçi defteri listesi elde edebilirim.Bir liste ararken kapsamlı bir liste oluşturmak istiyor iseniz bu kadar kısıtlı arama yetersiz kalacaktır. Kapsamlı Ziyaretçi Defteri listesi için yine inurl: özel arama metodunu kullanarak ek listeler bulalım.Bildiğimiz gibi her site URL adreslerini sayfaları aynı olsa dahi bir biri ile aynı uzantıda yapmıyor.Bu yüzden bizde Google’dan intitle:ziyaretçi defteri şeklinde arama yapıp ziyaretçi defterlerinin genel URL yapılarını öğrenerek yüzlerce ziyaretçi defteri listesi elde edebiliriz.
Kelime/ler +Kelime
Arama yapacağımız kelime grupları arasında bizim için çok önemli olan bir kelime varsa o kelimenin baskın olacağı sonuçlar listelenir.
Örn: Kaliteli +Seo Hizmetleri şeklinde arama yaptığımızda Seo kelimesinin baskın olduğu sonuçlar çıkar karşımıza.
Kelime/ler -Kelime
– ise anlamından anlaşılacağı üzere eksiltmek/çıkarmak amacı ile aramalarda özel olarak kullanılabilir. Örneğin yazılışı bir biri ile aynı ama anlamları farklı kelimelerde bir diğer anlamı verecek sonuçları arama listesinden çıkarmak için kullanılabilir.
çay -akarsu şeklinde arama yaptığımızda gördüğünüz gibi arama sonuçlarında sadece içilen içecek olan çay anlamındaki sonuçlar yer aldı.
+ ve -’de dikkate etmeniz gereken noktalar kelimeleri birbiri ile toplamıyoruz ve birbirlerinden çıkarmıyoruz bu yüzden + ve -’den önce bir boşluk bırakıyoruz burası çok önemlidir aksi halde çok farklı sonuçlar alırsınız.
in keyword:Aranacak Kelime
Şeklinde ise anahtar kelimelerinde istediğimiz kelimeyi bulunduran tüm içeriklere rahatlıkla erişebilirsiniz. Örneğin arayacağımız kelime Hayalcincolsun in keyword:hayalcin şeklinde arama yaptığımızda hayalcin kelimesini anahtar kelimesinde bulunduran web sayfalarına erişebiliyoruz gördüğünüz gibi.
Link: www.siteadı.com
Bu şekilde arama yaparak www.siteadı.com’a bağlantı veren tüm sayfaları bulabilirsiniz.Örneğin sitemin ana sayfasına bağlantı veren sayfaları bulmak istediğimde Link: Hayalcin şeklinde arayarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Ayrıca bu metodu ara ana sayfa dışında,alt sayfalarınız içinde kazanmış olduğunuz backlinkleri incelemek için kullanabilirsiniz.
Site:siteadı.com
Bu şekilde yapacağınız aramada ilgili sitenin Google’da kayıtlı (indexli) tüm sonuçlarına erişebilirsiniz. Örnek: site:hayalcin.com. Bu arama metodunu biraz daha kapsamlı kullanabilirsiniz. Mesela sitelerde bulunan site aramaları kısmını kullanmak yerine daha verimli sonuçlar almak adına Google’u kullanabiliriz. Mesela hayalcin.com’da seo alanındaki makaleleri Google’da site:hayalcin.com seo şeklinde aradığınızda kolaylıkla bulabilirsiniz.
Cache:siteadı.com
Bu şekilde yapacağınız arama ile Google botlarının sitenizi en son ne zaman ve ne şekilde indexlediğinizi görebilirsiniz. Örn: cache:dizin-hayalcin.com

Yukarıda bahsetmiş olduğum özel arama metodlarını bir arada da kullanabilirsiniz. Örn: inurl:site tanıtımları intitle:forum…Anlatmış olduğum arama metodlarını kısaca özetlemek gerekirse temel ingilizce kelime ve kavramları esas almaktadır,bu yüzden bilmeyen arkadaşlar için işinize yarayacak temel kelimeleri öğrenmenizde çok fayda var.
Kalan diğer arama metodlarını kısa bir zamanda sizler ile yine elimden geldiğince anlaşılır ve detaylı bir şekilde paylaşmaya çalışacağım.
Kalın sağlıcakla arkadaşlar.

1 thoughts on “Google Özel Arama Teknikleri 1

Yorum bırakın